biuro@barf.pl (32) 220 12 58 centrala / fax. (32) 229 57 27

Po krótkim urlopie wracam do Państwa z tematem niezwykle powszechnym w mojej praktyce lekarskiej, postaram się przybliżyć problem alergii pokarmowej i odnieść go do diety BARF.

Terminem „nadwrażliwość pokarmowa” określamy obie jednostki, czyli alergię oraz nietolerancję pokarmową. Mechanizm nietolerancji nie jest zależny od układu immunologicznego, może się też pojawić przez nadmiar stosowania jakiejś substancji. Objawy najczęściej dotyczą zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, czyli w konsekwencji pojawienia się wymiotów lub biegunki. W praktyce najczęściej zdarza się to w wyniku podawania w nadmiarze produktów mlecznych, czyli pojawienia się nietolerancji laktozy.

Alergia z kolei jest odpowiedzią układu immunologicznego na alergen zawarty w pokarmie – najczęściej jest to białko zwierzęce lub roślinne. Reakcja może być wczesnego lub późnego typu ( wystąpić po kilku dniach), dotyczyć objawów skórnych jak świąd, pieczenie, zaczerwienienie ale także tych występujących przy nietolerancji. Oba typy mają inny mechanizm powstawania, biorą w nich udział inne klasy przeciwciał.

Niezależnie od tego czy Wasz pupil jest karmiony dietą domową, karmą przetworzoną czy surowymi produktami – w każdej chwili może się u niego rozwinąć alergia. Oczywiście przyjmujemy, że są rasy predysponowane do wystąpienia alergii pokarmowej, należą do nich : boxer, cocker spaniel, springer spaniel, collie, dalmatyńczyk, owczarek niemiecki, lhasa apso, sznaucer miniaturowy, retriever, shar pei, soft-coated wheaten terrier, jamnik, west highland white terier – jednakże przypuszczenia te nie zostały w żaden sposób potwierdzone.

Są natomiast badania wskazujące, że problemy żołądkowo-jelitowe które wystąpiły u młodego psa mogą mieć wpływ na pojawienie się u niego alergii w późniejszym czasie. Dlatego tak ważne jest abyśmy pilnowali by nasz pies nie zjadał produktów dla niego nieprzeznaczonych przede wszystkim przez pierwszych dwanaście miesięcy jego życia.

Jak zdiagnozować alergię? Nie ma jednoznacznych i w pełni wiarygodnych testów, badanie w oparciu o klasy przeciwciał wykonywane z krwi jest jedynie wskaźnikiem, czasem bardzo pomocnym. Każdy Właściciel u którego psa podejrzewano alergię pokarmową usłyszał na pewno od swojego lekarza weterynarii, że na pierwszy rzut powinno się wprowadzić dietę eliminacyjną. Jest to prawda, natomiast w przypadku karm suchych wybór tej diety często bywa nietrafiony.

Sama miałam Pacjentkę, u której sucha karma hypoalergiczna nie wniosła żadnych zmian w zmniejszeniu występowania świądu, w późniejszym czasie po wykonaniu testów okazało się że u tego psa alergia dotyczy niektórych zbóż w tym soi, o którą to oparte są niektóre diety eliminacyjne.

Jak wobec tego przeprowadzić taką dietę eliminacyjną u psów żywionych dietą BARF?

Otóż sposób jest prosty, wymaga jedynie cierpliwości i konsekwencji Właściciela. Jako pierwsze źródło białka wybieramy gatunek mięsa nigdy wcześniej nie podawany naszemu psu i stosujemy go przez dwa tygodnie. Podajemy go oczywiście w produktach z kośćmi i bez nich zgodnie z planem oraz z dodatkiem podstawowych warzyw. Po tym okresie czasu wprowadzamy kolejne źródło białka, także nigdy nie podawane. Wynika to z faktu, iż minimalny okres diety eliminacyjnej powinien wynosić 3-4 tygodnie. Najlepsze wyniki uzyskuje się jednak po 12 tygodniach stosowania produktów, z którymi nasz pies nie miał wcześniej kontaktu.

Po tym okresie czasu podajemy produkt, który podawaliśmy najczęściej przed wystąpieniem pierwszych objawów. Jeżeli objawy powracają wiadomo, że to właśnie ten gatunek białka wywołał alergię.

Przez pierwszych dwanaście tygodni nie podajemy także przysmaków, barwionych zabawek, past do zębów, suszonych części np. uszu wieprzowych.

Warto na długi czas odstawić produkty najczęściej wywołujące alergię czyli wołowinę, jajka, kurczaka, indyka, pszenicę oraz produkty mleczarskie a także sojowe. Ostatnio coraz częściej psy wykazują alergię na królika oraz ryby – przypuszczalnie dlatego, że pojawiło się coraz więcej karm komercyjnych mających je w swoim składzie.

Ponieważ przeciwciała IgA mają większe powinowactwo do większych cząsteczek białka, bardzo ważne w naszym postępowaniu jest podawanie mięsa jak najbardziej zmielonego psom cierpiącym na alergię. W ten sposób znacznie szybciej przetrawią one pożywienie i rozłożą na jeszcze mniejsze cząstki, które trafią bezpośrednio do żołądka a następnie jelit nie wytwarzając aż tak bardzo nasilonej odpowiedzi immunologicznej. Dzięki temu większa część substancji odżywczych zostanie wchłonięta przez enterocyty, a reakcja alergiczna nie będzie aż tak znaczna.

Niektórzy zalecają także okresową rotację podawanych produktów, tak aby nie zdążyła się wytworzyć reakcja późnego typu na jeden gatunek białka do czasu podania następnego. Ponadto faktycznie podawanie miesiącami nawet suchej karmy o tym składzie może warunkować nabycie alergii na jej składniki.

Jeżeli natomiast zauważą Państwo wymioty występujące do dwóch-trzech godzin od karmienia psa, warto zwrócić się do swojego Lekarza i porozmawiać na temat możliwej nietolerancji na histaminę. Jeżeli podejrzenia się potwierdza Lekarz przepisze odpowiedni lek rekompensujący niedobór oksydazy diaminowej u Państwa czworonożnego podopiecznego. Jest to taki sam rodzaj nietolerancji jak wspomniana na początku nietolerancja laktozy czy glutenu, a produkty pochodzenia zwierzęcego powodują faktycznie większą produkcję histaminy, podobnie jak żółty ser.

Wszystkim Właścicielom borykającym się z problemem alergii pokarmowej u swoich podopiecznych życzę dużo wytrwałości, proszę pamiętać że zawsze można w znacznym stopniu ograniczyć jej objawy.

Pozdrawiam Państwa serdecznie,

lek.wet.Magdalena Czechowska
www.qveta.pl